Ansvarsfull internationalisering
Svenska lärosäten behöver samarbeta med de bästa vetenskapliga miljöerna i världen för att vara i forskningsfronten och kunna lösa de globala samhällsutmaningar vi står inför. Internationellt samarbete är centralt för högre utbildning och forskning, eftersom det bidrar till högre kvalitet. Det bidrar även till ökad förståelse mellan människor. Det är dock viktigt att detta sker på ett ansvarsfullt sätt.
Idag är internationella relationer mer komplexa än någonsin tidigare, vilket innebär att forskare, universitetslärare, lärosätesledningar och administration behöver vara ännu mer medvetna om hur internationella samarbeten och relationer bör byggas och hanteras.
Att vara ansvarsfull innebär att ta hänsyn till bland annat etiska, juridiska, ekonomiska och säkerhetsmässiga aspekter. Ofta måste olika mål, som kvalitet, öppenhet och säkerhet balanseras. För att göra dessa avvägningar krävs omfattande kunskap om det internationella landskapet utanför själva samarbetsområdet.
Frågor om ansvarsfull internationalisering aktualiseras i en mängd olika sammanhang. Exempelvis vid val av samarbetspartner, rekrytering av forskare, lärare och studenter, vid mottagande av finansiering, när utländska besök tas emot eller när data eller IP delas.
STINT uppmärksammade dessa frågor i en vägledning 2020. Vägledningen blev en viktig utgångspunkt för diskussionen om frågor rörande ansvar i internationella samarbeten såväl på lärosätesnivå som nationellt och internationellt.
STINT fortsätter att utveckla arbetet med ansvarsfull internationalisering för att utgöra ett stöd för internationellt akademiskt samarbete i Sverige och utomlands.
Albin Gaunt
Policyansvarig
albin.gaunt@stint.se
08-671 19 93
Tommy Shih
Senior rådgivare, ansvarsfull internationalisering
tommy.shih@stint.se
08-671 19 97