STINTs vägledning för ansvarsfull internationalisering

Ansvarsfull internationalisering är en viktig aspekt när det gäller samarbeten mellan lärosäten och forskare på internationell nivå. 

STINTs vägledning för ansvarsfull internationalisering, som publicerades 2020 i samarbete med Karolinska institutet, KTH och Lunds universitet, har varit en central referenspunkt för diskussioner om ansvar i internationella samarbeten både på lärosätesnivå och nationellt. Dessutom har den uppmärksammats som ett framstående och tidigt exempel internationellt, inklusive av EU-kommissionen.

Vägledningen betonade att internationellt samarbete är en grundläggande del av akademiskt arbete. I den snabbt föränderliga internationella kontexten är riskanalyser avgörande för att möjliggöra förtroendefulla samarbeten. Vägledningen tog hänsyn till de institutionella skillnader som existerar mellan olika länder samtidigt som ett landsagnostiskt perspektiv var centralt i vägledningen.

Fokus låg på lärosätenas och de anställdas eget ansvar. Avsikten med dokumentet var inte att ge direktiv utan att tillhandahålla ett stöd för reflektion och underlag för diskussion om strategiska beslut om internationalisering. Syftet var att öka medvetenheten inom universitets- och högskolesektorn och att hjälpa forskare, universitetslärare, forskningsledare, prefekter och förvaltning att bedöma samarbeten och strukturera diskussioner om hur lärosätet, institutionen eller forskargruppen ska förhålla sig till internationella samarbeten.

Den behandlade inte bara säkerhetsfrågor, utan även etik, akademisk frihet och immateriella rättigheter, men gjorde inte anspråk på att vara heltäckande när det gäller vilka risker lärosäten bör vara uppmärksamma på.

STINTs utveckling av begreppet ansvarsfull internationalisering

I sin roll som finansiär av internationella samarbeten, har STINT en omfattande kunskapsbank med projektansökningar om finansiering av samarbeten mellan forskare i Sverige och andra länder. Vid bedömning av ansökningar 2018 upptäcktes att vissa projekt visade otillräcklig kontextuell kunskap och riskanalys. Omkring fem procent av ansökningarna brast i sin hänsyn till etik, risker för dubbel användning eller allvarliga överträdelser av mänskliga rättigheter. Dessa situationer var tillräckligt vanliga eller allvarliga för att STINT skulle ta initiativ till att skapa vägledningen för ansvarsfull internationalisering.

STINT tog 2019 initiativet till att skriva vägledningen för att stödja lärosätena inom vad som senare kom att kallas Ansvarsfull internationalisering. Samarbetet involverade även Karolinska Institutet, KTH och Lunds universitet. I denna vägledning betonades vikten av att inkludera ett bredare spektrum av faktorer i internationella strävanden. Rapporten släpptes i februari 2020, samtidigt som diskussioner med National Science Foundation (NSF) i USA inleddes, vilket breddade perspektivet kring ansvarsfull internationalisering.

Termen ansvarsfull internationalisering fick snabbt fotfäste bland svenska universitet och blev en katalysator för olika nya initiativ, såsom CASI och SUHFs Geopolitiska grupp.

År 2022 beskrev EU-kommissionen i sitt dokument ”Tackling R&I Foreign Interference” STINT-rapporten som ett värdefullt styrdokument tillsammans med liknande publikationer från Universities UK (UUK) och den tyska rektorskonferensen. Samtidigt anordnade STINT workshops tillsammans med NSF, Japan Science and Technology Agency (JST) och Universities UK (UUK), vilket drev diskussionen framåt på internationell nivå.

Under 2023 hölls under Sveriges ordförandeskap i EU en policydebatt mellan forskningsministrarna i Europeiska unionens råd på temat kunskapssäkerhet och ansvarsfull internationalisering. Dessutom inkluderades begreppet ansvarsfull internationalisering i nationella riktlinjer i länder som Schweiz, Norge och Finland. Organisationer som Global Research Council arrangerade med STINT även särskilda evenemang och etablerade arbetsgrupper i ämnet, med syftet att skapa en global uppförandekod för ansvarsfull internationalisering. STINTs riktlinjer för ansvarsfull internationalisering uppmärksammades även som ”Sweden has developed frameworks” i New York Times i maj 2023.

I Sverige uppmärksammade regeringen begreppet ansvarsfull internationalisering och gav UHR, Vetenskapsrådet och Vinnova i uppdrag att tillsammans utveckla ett förslag till nationella riktlinjer. En delrapport presenterades i april 2024.

År 2024 antog forskningsministrarna inom EU rådsslutsatser om forskningssäkerhet där även begreppet ansvarsfull internationalisering gavs uppmärksamhet.

 

Albin Gaunt
Policyansvarig

albin.gaunt@stint.se
08-671 19 93

 

Tommy Shih
Senior rådgivare, ansvarsfull internationalisering

tommy.shih@stint.se
08-671 19 97