För att fördjupa förståelsen av ansvarsfull internationalisering har STINTs styrelse beslutat att bevilja medel för etablerandet av två forskargrupper inom ansvarsfull internationalisering vid Göteborgs universitet och Lunds universitet.

Internationellt samarbete är avgörande för att säkerställa hög kvalitet inom högre utbildning och forskning. Men det är viktigt att detta sker på ett ansvarsfullt sätt. Internationella relationer är mer komplexa än någonsin tidigare och vi behöver vara ännu mer medvetna om hur vi hanterar dem.

Det finns idag en god kännedom om ansvarsfull internationalisering inom svensk akademi, där aktörer på olika sätt har anpassat sig efter de nya förutsättningarna för internationellt samarbete. Det är dock angeläget att inte stanna här. Vi behöver mer kunskap och ett ökat erfarenhetsutbyte. Detta konstateras i rapporten Ansvarsfull internationalisering, Delrapportering av ett regeringsuppdrag UHRs rapportserie 2024:1. Universitets- och högskolerådet, mars 2024. Ansvarsfull internationalisering aktualiserar många svåra frågor och mer forskning behövs på området.

För att fördjupa förståelsen för ansvarsfull internationalisering i en svensk kontext, bidra till ett ökat erfarenhetsutbyte inom sektorn och genom systemeffekter göra avtryck på nationell nivå, beviljar STINT medel för etableringen av två forskargrupper inom ansvarsfull internationalisering vid svenska lärosäten enligt följande:

Christer Ljungwall, Göteborgs universitet, Responsible internationalization of research in an increasingly hostile international environment

Tommy Shih, Lunds universitet, Developing state-of-the-art knowledge on responsible internationalization